office@sistemis.ro   +40 736 333 952

Aplicații cloud

 

O aplicație cloud(cloud app) este o aplicație care funcționează în cloud, cu unele caracteristici ale unei aplicații tip desktop și unele caracteristici ale aplicațiilor web. Aceste aplicații au opțiuni de share a unor documente, imagini, link-uri, muzică, video, etc.

O aplicație desktop se află în întregime pe un singur dispozitiv la locația utilizatorului(nu neapărat un computer - desktop).
O aplicație web este stocată în întregime pe un server și este livrată userilor cu ajutorul Internetului printr-o interfață de browser.
La fel ca și aplicațiile desktop, aplicațiile cloud pot oferi o reacție rapidă și pot lucra și offline. Asemănător cu aplicațiile web, aplicațiile cloud nu au nevoie de găzduire permanentă pe dispozitivul local, actualizările fiind posibile cu ajutorul conexiuni. Prin urmare aplicațiile cloud sunt sub controlul constant al utilizatorului, dar acestea nu au nevoie continuă de spațiul de stocare de pe calculatorul sau dispozitivul utilizat. Presupunând că utilizatorul are o conexiune la Internet destul de rapidă, o aplicație cloud oferă toată interactivitatea unei aplicații desktop, împreună cu portabilitatea unei aplicații web.

O aplicație cloud poate fi folosită de oricine cu ajutorul unui browser web care are o conexiune la Internet. În timp ce aplicația există și poate fi modificată în cloud, interfața cu utilizatorul va exista pe device-ul folosit. User-ul o poate memora în memoria cache, acest lucru permițând și folosirea offline a acesteia.

O aplicație cloud poate fi folosită la bordul unei aeronave sau în orice situație sensibilă unde nu sunt permise conexiunile la Internet. În plus aplicațiile cloud pot oferi unele funcționalități chiar și atunci când nu există conexiune la Internet pentru o perioadă mai lungă (Exemplu: în timp ce persoanele se află într-un camping)

Aplicațiile SaaS(Software as a Service) sunt din în ce mai folosite oferind companiilor o mulțime de beneficii. În viitor preconizarea este ca fiecare companie să folosească cel puțin o aplicație de tip SaaS. Mai multe detalii despre aplicațiile SaaS se găsesc în articolul nostru Servicii cloud - SaaS, PaaS, IaaS.
O descriere completă a aplicațiilor Office 365 se găsește în articolul Ce este Office 365 ?
Informații despre stocarea documentelor se gasesc în articolul nostru din secțiunea blog Stocare documente în cloud.